dinsdag 11 februari 2014

ISVAG

Hallo wij gaan jullie meer vertellen over de uitstap die we gemaakt hebben naar ISVAG .

ISVAG is een verbrandingsoven waar al je restafval wordt verbrand.
Wij gaan jullie uitleggen hoe en wat er gebeurt .


De weegbrug
Elke vrachtwagen die ISVAG binnenkomt, rijdt over de weegbrug. Het wegen gebeurt wanneer de lege vrachtwagen wegrijdt. Zo weten ze precies hoeveel het restafval weegt dat binnen komt .

De rotorschaar
In de rotorschaar worden alle grove stukken uit de bunker gemalen in kleine stukjes. Daarna wordt al het afval gemengd door de grijpkranen, zodat de makkelijk brandbare en moeilijk brandbare bestanddelen goed door elkaar zitten. Dat is noodzakelijk voor een optimale verbranding.
De roosteroven
In de roosteroven verbranden ze al ons restafval .Via schuivende en kantelende roosters beweegt het restafval van boven naar beneden, terwijl het opbrandt. Dit gebeurt bij een temperatuur van ongeveer 950°C .  Op die manier verwerkt isvag ongeveer 125.000 à 135.000 ton per jaar. Het volledige verwerkingsproces is computergestuurd en geautomatiseerd. Alle sturingen gebeuren vanuit de controlekamer, het hart van het bedrijf.

De mouwenfilter
De mouwenfilter is stap 3 in het zuiveringsproces. De filters bestaan uit 768 lange kunststofmouwen die in een kader zijn opgehangen. de oppervlakte is ongeveer zo groot als een voetbalveld. De rookgassen komen onderaan de filters binnen en verlaten de mouwenfilters aan de bovenkant. Na deze stap zijn ook meer dan 99 % van de stofdeeltjes uit de rookgassen weggefilterd. 
De natte wassing
De laatste stap in de rookgaszuivering is de natte wassing. In grote wastorens besproeien ze de rookgassen met water, waardoor ze extra gezuiverd worden en verder afkoelen tot ongeveer 65° C. . Het water dat ze in deze wastorens gebruiken, halen ze uit het nabijgelegen waterzuiveringsstation. Al het water in hun installaties wordt hergebruikt, waardoor geen druppel afvalwater in de riolering terechtkomt.

Energierecuperatie 
Afval is niet zomaar afval, maar ook een waardevolle energiebron. Verbranden is slechts een deel van de activiteit. Het zou zonde zijn om de warmte die bij de verbranding vrijkomt, verloren te laten gaan. Groene stroom wordt gewonnen uit hernieuwbare energiebronnen. In praktijk zijn dit onder andere zonne-energie, windenergie, waterkracht, biogas of biomassa. ISVAG zet die om in elektriciteit.

Tijdens het verbrandingsproces wordt de warmte door een afgescheinden ketel geleid, waarin stoom wordt geproduceerd. De stoom drijft de schoepen van een turbine aan, die gekoppeld is aan een alternator. Die alternator
 Tijdens het verbrandingsproces wordt de warmte door een afgescheiden ketel geleid, waarin stoom wordt geproduceerd. Deze stoom drijft de schoepen van een turbine aan, die gekoppeld is aan een alternator. Deze alternator produceert elektrische energie. Of hoe stoom stroom wordt, met afval als grondstof. De hoeveelheid energie die we zo opwekken is overigens allesbehalve gering: ze volstaat om meer dan 25.000 gezinnen het hele jaar door te voorzien van elektriciteit. En er is nog meer: die alternatieve energie levert een aanzienlijke brandstofbesparing op. Want om evenveel energie te produceren in een gewone elektriciteitscentrale is maar liefst 30.000 ton steenkool of 18.000 ton aardolie nodig.

Het onderhoud 
Regelmatig leggen ze fabriek helemaal stil voor een grootte kuis ook wel genoemd de shut-down. Alles wat vuil is wordt gekuist en alles wat versleten is wordt vervangen .Op dat moment is er bij ISVAG heel veel drukte .Door regelmatig een check -ups te doen is ISVAG altijd in een goede conditie .
de bunker.

de binnengekomen vrachtwagens storten hun afval in de opslagbunker.per dag wordt er hier zo rrn 600 TON afval gelost!!!  (in 1 bunker kan in totaal 3000 ton worden gedropt) . nu je zal zeker denken dat het stinkt maar nee hoor ! een luchtafzuigingsysteem zorgt ervoor da alle vieze geuren worden weggezogen! die lucht wordt dan als verbran

De loskade

De vrachtwagens lossen hier hun afval. Elke dag wordt er hier z'on 600 ton afval gelost. In 1 bunker kan er wel 3000 ton afval worden gelost!!Van vervelende geurtjes kun je nauwelijks iets ruiken omdat die geurtjes worden weggezuigt. Die lucht wordt gebruikt als 'verbrandingslucht'.

Elektrofilter

Dit is de eerste stap in het zuiveringsproces.De elektrofilters kun je herkennen aan de grote blinkende dozen die naast de schouw zijn opgesteld, een voor elke ovenlijn.In de elektrofilter wordt 99% van de stofdeeltjes uit de afgekoelde rookgassen gevangen.Wat blijft er over? Wat er over blijft is vliegas.Dat vliegas wordt  afgevoerd  via een afgesloten transportsysteem naar een opslagsilo.


Emissiemetingen
Na een lange weg door het zuiveringssysteem voldoen de rookgassen aan de strikte normen en kunnen ze de schouw in. Sommige mensen denken dat de witte pluim die ze uit de schouw zien komen vervuilend is, maar dat is niet zo! Die witte pluim wordt eigenlijk gevormd door kleine druppels waterdamp.Een meetinstallatie, met speciale sondes voor elke oven houdt de kwaliteit van rookgassen in het oog. Ze worden constant gecontroleerd op de aanwezigheid van een aantal stoffen zoals:

1. CO: koolstofmonoxide
2. HCI: chloriden
3. NOx: stikstofoxiden
4. SO2: zwaveldioxide
5. Stof: totaal stofgehalte
6. Totaal koolstof: totaal organische gebonden koolstof 
7. Dioxines

Erkende labo's vullen ter bevestiging onze meetresultaten aan met hun geregelde bevindingen. Een vergelijking uit de Vlaamse en Europese normen blijkt dat de meetresultaten van de ISVAG-schouw een heel stuk onder de normen blijven.